Historien om Kungs Radio

Grundaren av Kungs Radio, Albin Andersson föddes 31 mars 1878 i Rannekärr Jörlanda. Vid 17 års ålder (1895) lämnade han föräldrahemmet tillsammans med sin bror Axel och flyttade till Göteborg. Först blev det jobb i speceriaffär på Albogatan i Annedal för Albin. Brodern Axel anställdes på Keillers Mekaniska Verkstad 1896 sedemera Götaverken men det tekniska lockade och två år senare blev också Albin anställd som elektriker. Händig var han och det mekaniska låg väl för honom, redan på 80-talet hade han byggt sig en cykel ute i Jörlanda.

När Albin och Axel snappat upp alla kunskaper, de kunde få på Götaverken (då Keillers Mekaniska Verkstads-Aktie-Bolag), så blev de sina egna, och ”Firma Br. Andersson Elektriska Installationer, Lyse och Ringledningar” såg dagens ljus. Det var 1903, och det var en redan igång varande firma på Viktoriagatan, bröderna övertog. Två år senare, 1905 började de tillverka cyklar i liten skala , och när verkstaden flyttades från Viktoriagatan till Kungshöjdsgatan, kallades produkten ”Kungs-Velocipeden”. Det var 2 cykeltillverkare som slogs om namnet Kungs men den ena fick ge sig och tog istället namnet Monark.
Bröderna gick emellertid egna vägar, brodern Albin Andersson var den som tog över firman och Axel lämnade företaget 1910 och flyttade till Uddevalla.

Historien om Kungs Radio börjar utställningssåret 1923 då bröderna börjar sälja små kristallmottagare, sedan små batterimottagare då ingenjör KG Eliasson började de första utsändningarna just under Otterhällan på Vallgatan i Göteborg. 1925 börjar man se annonser i Göteborgs Tidningen där man marknadsför bl.a. hörlurar (annons). År 1927 började man med nätmottagare.

Mellan 1925-1932 sålde man lite småsaker inom radio men inget större innan cykelhandlarna började satsa mer på allvar på radio sidan. Under denna tid köpte bröderna chassin från Tyskland (Telefunken, Philips) och byggde ”lådorna” runt omkring.

1930 börjar Helge Lundvall samt ytterligare 16-17 personer från Luxor fabriken i Motala och man startade egen tillverkning på Kungsgatan. Albin fick inte rättigheterna att sälja Luxor på samma sätt som man kunde få ensamrätt på att sälja produkter inom olika områden. Samma år satsade Kungs Radio fullt ut i samma fastighet (Kungsgatan 16-18) som cykeltillverkningen och man köpte bröderna Elanders boktryckeris fastighet Kungsgatan 18. Namnet på firman ändrades till Bröderna Anderssons Velocipedfabrik. Succén med cykeltillverkning upprepade sig med radiotillverkning och runt 1940 var tillverkningen c:a 10.000 apparater om året.
Det hände att Helge kom in till Albin och frågade skall vi ta den här kondensatorn som kostar så eller skall vi ta den här som kostar si. Albin skall då ha svarat, ta den som är bäst, vilket antyder att han satte kvaliteten främst.
På våning 1 utförde man reparationer. Verkmästare Svensson övervakade att arbetet fungerade som det skulle. Man hade praktikanter som bytte spolsystem i batteriapparaterna.

Först kom lådorna från Motala snickeri fabrik, Åtvidabergs fabriker 1932 (se artikel med 4 apparater). Sedan från en fabrik i Sagared i Lindome för lådtillverkningen runt 1934-1935. Denna fabrik brann och då skaffade man en fabrik (2010) i Floda utmed motorvägen (E20) på höger sida när man kommer från Göteborg. Den var med ända till slutet av Kungs Radio.

Kungs Radio hade då det begav sig filialer i Borås, Hälsingborg, Jönköping, Landskrona, Malmö, Norrköping, Stockholm, Örebro och Östersund. Kungs Radio hade nio butiker från Malmö till Östersund. I dessa butiker sålde man cyklar, mopeder och radioapparater under namnet Kungs. Filialen i Norrköping startades 1941 av Runo Westerberg. Filialen i Olskroken är fn okänt när den kom med.

Under kriget hade man problem med försörjningen av komponenter vilket gjorde att man fick konstruera om apparaterna efter materialtillgången. Det var mycket familjärt på Kungs inom olika perioder och personalen trivdes bra. När Uno Särnmarks slutade tillverka radioapparater gick delar av peronalen över till Kungs.

Företaget blödde sönder 1955-1956 varvid Nordenfält från banken gick in och tog över. Albin blev mer eller mindre satt i husarrest. Under denna tid stod Körting tv-chassina ute i frihamnen i Göteborg utan att man hade pengar att lösa ut dem.

År 1956 övertar Runo Westberg Norrköpingsfilialen när fabriken i Göteborg läggs ner. Namnet på företaget blir då Kungs Radio och Cykelaffär.

I en intervju med Albin i GP 1958 på hans 80-årsdag säger han att Kungs har filialer i Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Jönköping, Örebro, Sundsvall och Östersund. I protokollet från den extra bolagsstämman 7 juli 1956 nämns att Malmö, Landskrona, Borås, Norrköping, och Olskroken har sålts samt att även Stockholmsfilialen kommer att säljas. Enligt uppgift är det banken som styr hur företaget sköts under tiden 1956-1958. Oklart vilken juridisk status företaget har under denna tid.

Helge Lundvall var född och uppväxt i Katrineholmstrakten. Han var duktig redan i skolan, så pass mycket att han kunde lika mycket som lärarna vilket inte alltid uppskattades. Han läste mycket litteratur om radioteknik och förvärvade redan tidigt stor kunskap i ämmnet. Han var ett tag i USA och jobbade på mekanisk verkstad med att lyfta motorblock. Han var också hos KWM schwitches där han jobbade med HF-teknik. Han provade läckfält från spolburkar. I samband med en begravning flyttade han tillbaka till Motala trakten och började hos Luxor. Han fick en son Rune och när han växte upp så förstod Helge att utbildningsmöjligheterna var större i Göteborg så han bestämmde sig för att flytta dit. Dock tog det tid innan han tog mod till sig och gick för att säga upp sig hos Axel Holtenson, Luxors grundare. Axel lär ha sagt att om det var en penningfråga så skulle man nog kunna komma överens. Men som jag nyss sa så var det sonens utbildningsmöjligheter som spelade in i beslutet att flytta.

När Kungs Radio hade begärts i konkurs, köpte Helge Lundvall först ut trälådorna från snickerifabriken i Floda. Därefter förhandlade han med konkursförvaltaren om att köpa tv-chassina som låg i frihamnen från konkursboet. Han erbjöd ett lågt pris om han måste betala allt med en gång och ett högre pris om han kunde betala efterhand som han sålde apparaterna och så blev det. Han hyrde en lokal på Vasa Kyrkogata samt hyrde in före detta anställda från Kungs Radio för att montera ihop apparaterna.

När alla TV-apparaterna var sålda, hade han ganska mycket komponenter över, varför han hyrde en lokal av Hallberg, Moons grundare, på Husargatan 35 bild1 bild2 bild3 (Bilder från idag, gamla huset är rivet. Bild 3 visar hur jag minns att det såg ut på 60-talet, detta hus ligger närmare Skanstorget) där han sålde komponenter och surplus som han hade köpt in. Han fick betala pengar för övertaget av lokalen men det han inte visste var att kort därefter beslutades om rivning av denna fastighet.

Helge fortsatte att sälja komponenter och surplus, först på Övre Husargatan 4 (nuvarande Nilssons Berg) vid Skanstorget, sedan till Övre Husargatan 35 vid Linneplatsen och sedan till ytterligare 2 ställen. Vid dessa senare flyttar var dock Helge redan död.

Helge bodde på Kungsgatan 8 högst upp i huset med sin dotter Maj.

© 2011 Hans Röcklinger